Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Rozwój strony - sugestie i pomysły.
Sagez
Jak w tytule.

Od razu muszę napisać, że posty typu ''zmieńcie logo strony na fajniejsze'' (wtf?!?!?!) raczej nie wzbudzą mojego entuzjazmu. To dziecinne. Moim zdaniem nasza strona wygląda najlepiej ze wszystkich fanowskich. Nie jestem też fanem graficznego efekciarstwa.

Zależy mi na zawartości strony - na wartościowych użytkownikach i materiałach. Myślę, że przydałby się jakiś zwijany panel informujący o tym, co nowego zostało dodane na stronie (np. że jest nowy artykuł). Ale nie jest źle. Znając życie, na takie nowe bajery trzeba będzie dłuuugo czekać, więc nie zalecam nikomu nadmiernego optymizmu.

To tyle, piszcie.
Edytowane przez Sagez dnia 23-01-2011 13:37
''I śmieszna impotencja słów wobec życia!'' - Witold Gombrowicz, Dzienniki

Icelordpl
Wiem, że rzucenie hasła więcej artykułów nic nie da, ale jednak zaapeluję do użytkowników.
Piszmy artykuły!
Tak wiem łatwo mówić jak się samemu nic nie robi Pfft ale postaram się coś napisać (mam nadzieję). Możnaby także napisać artykuł o dodatkach stworzonych przez użytkowników. Jeśli już był gdzieś ten pomysł zrealizowany, to przepraszam. Jak coś jeszcze przyjdzie mi do głowy, to napiszę, albo zedytuję.
EDIT: co do artykułów jeszcze jedna sprawa. Niekiedy w newsie jest napisane, że został dodany nowy artykuł, ale nie pisze w którym dziale. Może dałoby radę zrobić coś takiego jak na forum, że pokazuje gdzie są nowe artykuły?
Edytowane przez Icelordpl dnia 23-01-2011 13:53

barowei
Cóż, kiedyś była podobna ankieta, w sprawie której słałem nawet Sagezowi pw. Chodzi o to, by w newsach nie tylko informować o nowych wersjach, ale również śledzić rozwój co bardziej popularnych er oraz kampanii. Kiedyś nawet tak było robione, ale z powodu braku czasu już przestano się tym zajmować.
Co do artykułów, to jeśli mi leń nie stanie na drodze, to być może przygotuję jeden na temat pewnej frakcji (Icelord chyba byłby w stanie zgadnąć, której;]).

Icelordpl
@Barowei pewnie chodzi Ci o smoki. Szczerze mówiąc miałem zamiar napisać poradniki opisujące wszystkie rasy z domyślnej, strategie ogólną no i przeciwko innym rasom Smile Coś takiego zaczął chyba Kanapka, nie jestem pewien, ale napisał chyba trochę o elfach, a nie chce mi się teraz szukać. Ponieważ ogólne poradniki już są, dlatego niektóre informacje na pewno by się powtarzały. Pytanie jest tylko takie: Czy kogoś by to interesowało?
@Adris pomysł nie jest zły. Tylko, że (mam nadzieję zrozumiesz o co mi chodzi) obecne logo jest ''neutralne''. Nie przeszkadza zbytnio, ale też nie razi w oczy. Nowe logo musiałoby być bardzo dopracowane i tak jak mówisz nie ma się co spieszyć. Ankiety możliwe, że rozwiązałyby problemy, ale to jeszcze zobaczymy Wink
EDIT: Pamiętam, że kiedyś na forum czytałem o pomyśle napisania poradników do kampanii z mainline. Popieram pomysł i mógłbym się tym zająć jak będę miał czas. Kampanie przechodziłem już strasznie dawno i odświeżenie sobie tych historii się przyda, a przy okazji można pomóc innym Pfft
Edytowane przez Icelordpl dnia 23-01-2011 14:32

Nelgor
To nie logo a Uberschrift, header, nagłówek (czy jak chcemy to nazwać)... Logo to ma firma na produkcie. To nagłówek (częściej spotykany jako header)!

Znalezienie darmowego 'grafika' to nie problem. Ja się nie podejmę, bo mam co innego na głowie. ; p

Przydało by się przeniesienie na MyBB, phpBB3 lub cokolwiek.
Nie chcę tu wytykać, ale chyba nikt nie zaprzeczy. Aktualnie strona wygląda... Dziadowsko i nieestetycznie.
Kończąc na wyglądzie.

Przydało by się pozamykać nieco gier... Hyde park to 'miejsce do luźnej dyskusji, wybiegającej poza tematykę forum' a nie do spamu.

Poza tym, można by kogoś mianować na moderatora, nie trzeba dawać administratora.

Na razie to chyba tyle pomysłów. Wink
http://nelgor.cba.pl | GG: 2588077, Jabber: nelgor@aqq.eu

http://www.nelgor.blogspot.com/
Sahar
Nelgor napisał/a :

Przydało by się pozamykać nieco gier... Hyde park to 'miejsce do luźnej dyskusji, wybiegającej poza tematykę forum' a nie do spamu.

O! To całkowicie popieram, a co do mojej sugestii to wszystko jest w temacie "Jednostka przyjacielem avatara".
Edytowane przez Sahar dnia 23-01-2011 16:03
-Tak.
-Nie.
-Nie, tak to.
-Tak to nie tak.
-Nie tak, to tak!
-To znaczy nie.
-Tak, nie tak to tak.
-No właśnie. Wreszcie zrozumiałaś!

"No bo szkoła to jest jak papier toaletowy - szara i do dupy!"

Sahar
Witaj w grobie !

Kanapka
Icelordpl:
Poradniki by się przydały i myślę, że będą kogoś interesować - poradnik Sageza ma prawie 30k czytań.
Link do mojego poradnika Elf v Lojalista:
http://wesnoth.co...#post_8266
Nie mam w tym momencie czasu, ale może mógłbyś go poprawić i dodać ('Stworzony przez Kanapkę i Icelordpl'Wink, albo napisać swój?

barowei
@IcelordPL
A widzisz, nie masz racji, ale po trochu to moja wina, bo nie zaznaczyłem, że jest to frakcja z dodatku. Chyba teraz się domyślisz, a jak nie, to tym większa niespodzianka. Pfft

Poza tym gorąco popieram Sahara i Nelgora. W zasadzie niektóre gry mają jakiś potencjał, ale userzy i tak robią z nich po prostu miejsce do spamowania. Jak dla mnie wszystkie gry do kosza, a kolejne takie tematy natychmiast zamykać. Ludzie mogliby pogadać o jakichś sensownych rzeczach zamiast toczyć jakieś łańcuszki czy cokolwiek (ofc jeśli są jakieś gry typu zagadek to zostawić, coś takiego ma jeszcze sens).

Z własnych sugestii poleciłbym zaufane osoby uczynić moderatorami. W tej chwili tylko Sagez próbuje jakoś pilnować porządku, a i tak wszędzie jest większy albo mniejszy bałagan. Wolałbym wchodząc na forum cieszyć się z nowych postów, zamiast witać je ponurym warknięciem, wiedząc ile rzeczywistej treści będą w sobie mieć...

Icelordpl
Kanapka: a więc spróbuję napisać parę poradników. I w dodatku już wiem czyim pomysłem było napisanie poradników do kampanii Smile Dział dotyczący elfów może być wspólnie napisany. Mi to w tym wypadku nie przeszkadza. Może zmienię troche wstęp, ale opis walki przeciwko lojalistom zostawię, jak coś znajdę, to dopiszę. A przy opisie walki z lojalistami zaznaczę, że jest to napisane przez Ciebie z drobnymi lub bez moich dopisków Smile
EDIT: A więc barowei czyżby to była ta rasa, dla której poleciłeś mi pobrać pewien dodatek? Pfft
Edytowane przez Icelordpl dnia 23-01-2011 17:15

Filar
No właśnie. Jak już (chyba Sahar) ktoś powiedział. Większość uśytkowników strony używa głównie forum. Skrypt na którym obecnie postawniona jest strona został stworzony z myślą o portalach, fora zostały stwione na drugie miejsce, dlatego forum wesnoth.com.pl ma ograniczoną funkcjonalność.

Moderator też by się przydał, ale to można odłożyć na później. Jeśli miałbym wyrazić swoje zdanie, to na moda typowałbym kanapkę. Jego posty są 'na poziomie' i wie co to netykieta (nawet jeśli nie wie, to wygląda to tak jakby wiedział Grin).

Podzieliłbym też warsztaty na pod-działy takie jak: WML, grafika, dodatki, teksty. Muzyka też mogłaby być, ale chyba nie mamy tu zbyt wiele osób, które się na tym znają. Nie chodzi mi tu o takich, którzy potrafią grać, ale stworzyć coś sensownego i nadającego się do Wesnoth, a nie beatboxa Smile.

Icelordpl
Co do zmiany w warsztatach to się zgodzę. Zdecydowana większość tematów to grafiki, więc podział podobny do tego, który zaproponował Mussious byłby przydatny. Takie rozwiązanie jest bodajże na wesnoth.org. Moderator w HP też już był wiele razy wspominany i przydałoby się coś z tym zrobić.
Tak właściwie to pomyślałem trochę co by tu można zmieniać jeszcze i stwierdziłem, że mały ruch na forum i inne tego typu uwagi niektórych użytkowników są spowodowane tym, że po prostu mamy mało stałych użytkowników. Mi osobiście to nie przeszkadza, bo wiem, że lepiej jak jest mało, ale przynajmniej są porządnymi osobami. Mimo to może zastanówmy się jak zatrzymać na dłużej większą ilość ludzi? Można pomyśleć sobie no cóż nie podoba się, to niech spadają na sosnę, ale byłoby warto się dowiedzieć co jest tego powodem.
Sorki, że tak chaotycznie, ale chciałem jeszcze coś dodać, a potem stwierdziłem, że to głupie Smile

Maciek
Ja uważam że Hydepark powinien zostać całkowicie usunięty (ale to jest tylko moje zdanie) ponieważ tam nie ma nic wspólnego z wesnoth, a jak ktoś chciałby pogadać o czymś innym to niech pisze na PW lub Shoutboxie, albo można by dodać coś na podobę GG np.Osoba dodaje sobie kontakt i rozmawia, a program wyłączył by się po wylogowaniu.

Podział na pod-tematy to też świetny pomysł żeby na stronie nie było takiego chaosu (jak pierwszy raz tu wszedłem i się zarejestrowałem to nie wiedziałem co gdzie jest).

Kanapka
Jak już ruszamy działy forum, to wg. mnie brakuje działu strategicznego - nie ma nawet gdzie dawać poradników na forum, dotychczas wszystkie dodane są jako artykuły (Przyklejony poradnik łatwiej komentować i poprawiać, kiedy coś się zmieni/bardziej doświadczony gracz chce dodać kilka uwag). Forum kręci się wokół EEaW, tworzenia grafik, ostatnio (po poradnikach I8) tworzenia er, natomiast nie ma działu dla graczy. 'Problemy z BfW' wyglądają (i są traktowane)jak dział techniczny, a 'Komnata Wyzwań' straciła swoją główną funkcję (ogarnianie kiedy ktoś będzie na gharnie) kiedy Werian dodał skrypt z listą graczy. Proponuję przerobić Komnatę Wyzwań na Akademię Wojskową czy jakikolwiek tytuł bardziej pasuje.

Maciek: http://forums.wes...p;u=117422
Edytowane przez Kanapka dnia 24-01-2011 02:15

Sahar
Jak dla mnie to już tu jest za dużo pomysłów. Może teraz trzeba wybrać co wejdzie w życie. Propozycje były takie:

Sagez
Panel informujący o tym, co nowego zostało dodane na stronie.

Icelordpl
Dodawanie więcej artykułów.

Adris
Nowe logo.

Nelgor
Przeniesienie na MyBB, phpBB3,
Usunięcie gier z HydeParku,
Moderator forum.

Mussious
Poddziały w warsztatach.

Sahar
Nowy system nadawania rang.
Rozbudowa całej strony, a nie tylko forum.

Kazik
Turniej na mistrza kraju. (tak, o to chodzi ?)

Maciek
Usunięcie HydeParku.

Kanapka
Komnata Wyzwań zmieniona na Akademie Wojskową.

Jak coś pominąłem to dopisać.

Co uważacie za stosowne ?

-Tak.
-Nie.
-Nie, tak to.
-Tak to nie tak.
-Nie tak, to tak!
-To znaczy nie.
-Tak, nie tak to tak.
-No właśnie. Wreszcie zrozumiałaś!

"No bo szkoła to jest jak papier toaletowy - szara i do dupy!"

Sahar
Witaj w grobie !

Icelordpl
Według mnie najbardziej podziały warsztatów i pomysł kanapki co do akademii wojskowej. Bo tak właściwie, to komnata wyzwań jest prawie, że nie używana, a na problemy o kampaniach, rozmowy o strategii itp nie ma miejsca, a tak byłoby ładne i dobre do tych celów miejsce.
Tak na dobrą sprawę wszystkie pomysły nie są złe, ale nie wiem, czy skasowanie całkowicie HP byłoby dobrym posunięciem.

Richiter
no to dla mnie najlepszym pomysłem jest akademia wojskowa i nowy system nadawania rang Smile
images40.fotosik.pl/479/60c9049eacf8d030.jpg

barowei
Skasować hydepark? A gdzie niby będę mógł polecać książki, które przeczytałem, bądź chwalić się swoim pulpitem?D:
Usuwanie gier forumowych ma więcej sensu, nawet zakładając, że mają jakiś poznawczy potencjał, to i tak wszyscy korzystają z nich w tylko jednym celu - SPAMspamSPAMspamSPAMspamSPAMSPamspAMsPaMSpAm...
Tak to zgadzam się z większością zamieszczonych tu sugestii.

toman21
Mi też sugestie się podobają. Polecam przejście na inny skrypt. Moderator by się przydał, ale to musi być osoba warta tej funkcji. Bo spotkałem się na takiej jednej stronce z takim moderatorem, który sypał warnami na prawo i lewo. Na szczęście żadnego nie dostałem Wink.
Panel to dobra funkcja. Mam nadzieję, że jak stronka jeszcze dość długo wytrzyma, bo już można było odczuć napływ dzieci neo, spamerów(np. margonia i ruski spamer) itp. Ale może to wyjdzie stronce na dobre Smile.
Niech Bóg zlituje się nad mymi wrogami, bo ja tego nie zrobię.-George Patton
"Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo, zwyciężyć i spocząć na laurach to klęska.-Józef Piłsudski
"Największym zwycięstwem jest to, które odnosimy nad nami samymi.-Tadeusz Kościuszko
"Nigdy, nigdy, nigdy, nigdy się nie poddawaj.-Winston Churchill

Sagez
Dziękuję serdecznie za Wasze opinie i pomysły. Co do moderatora, to ja również jestem za tym, by został nim Kanapka. Nie widzę lepszego kandydata na to stanowisko.

Kanapka, co Ty na to?

Hydeparku nie skasujemy, najgłupszych tematów raczej też nie. Cóż, niektórzy muszą nabić sobie rangę (choć ona nic nie daje) i nabić współczynnik żenady. Proszę bardzo, lepiej tam, niż na shoucie albo innych działach forum.

Dałem link do tego tematu Werianowi, od niego zależy, czy większość postulowanych zmian zostanie wprowadzona, ale piszcie dalej, bo to nie pójdzie na marne, strona będzie się stopniowo rozwijaćSmile
Edytowane przez Sagez dnia 24-01-2011 18:52
''I śmieszna impotencja słów wobec życia!'' - Witold Gombrowicz, Dzienniki

Icelordpl
Adris nie wpadajmy w paranoje, bo niedługo będzie limit 10 postów na tydzień. To, żeby każdy miał tylko jeden temat... No coż nie wiem, żeby te osoby, które będą miały temat w grafikach cieszyły się z tego, że nie będą miały tematów nigdzie indziej. W takim przypadku oblegane byłyby tylko grafiki, a nie o to chodzi. Rozumiem każdy kto chce mieć 2 tematy musi pisać PW do Sageza. Ciekawe, czy będzie on zadowolony, z kilkudziesięciu PW, bo każdy będzie chciał mieć swój temat w grafikach i w erach/innych rzeczach. Mamy przeprowadzać zmiany, a nie zabijać forum. Takie jest moje zdanie.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.39
10,507,378 unikalne wizyty